Onze denkwijze

 
 
Tegenwoordig worden er via internet ongelofelijk veel puppies aangeboden. Marktplaats is daarvan één van bekendste. Hier worden hondjes al dan niet raszuiver aangeboden. Hierbij moet u ook bedenken dat het vrij makkelijk is om stamboom aan te vragen bij de Raad van beheer als beide ouders een FCI erkende stamboom bezitten. Er worden dan raspuppies aangeboden met stamboom!

Echter dit zegt niets over de kwaliteit van de pups. En geeft geen enkele garantie dat deze pup verantwoord is gefokt. Feitelijk zou elke toekomstige eigenaar de “fokker” ter verantwoording moeten roepen, “waarom maakt u deze combinatie? En wat wilt u ermee bereiken?”

In tijden van recessie doen mensen de vreemdste dingen om aan geld te komen. Het fokken van rashonden is daar helaas 1 van. Iedereen weet namelijk dat een rashond relatief duur is. Men neme een reu en een teef,.. Men fokt een nest,.. En voila! Er is buiten een nest tevens een nieuwe "fokker" geboren!

Maar u ,als potentieel eigenaar zou zich af moeten vragen “wat voegt deze fokker toe aan de populatie die reeds bestaat? Is de combinatie van ouders doordacht? Welke eigenschappen van uw honden maakt dat ze geschikte ouderdieren zijn?”

Kunnen hierop geen duidelijke antwoorden worden gegeven zou u zich af kunnen vragen of dit niet een schoolvoorbeeld van "vermeerderaar" betreft. Want een betrokken fokker wéét wel degelijk waar hij mee bezig is.

En meestal is de drijfveer dan niet om het ras in ere te houden, dan wel te verbeteren. Het is werkelijk een gemiste kans dat de nieuwe eigenaar geen kritische vragen stelt aan de “fokker”

Zo zijn wij van mening dat elke rashondenfokker, de rasstandaard, zoals die ooit geschreven is, eigenlijk op zijn nachtkastje moet hebben liggen.  En elke morgen zich de vraag stelt “Ben ik goed bezig, is wat ik doe verantwoord?, en kan ik waar nodig met de rasstandaard in gedachte een verbetering bereiken“.

 
 

Een prachtig voorbeeld is bovenstaande foto. 3 zusjes uit 3 verschillende nestjes met hetzelfde ouderpaar. Hier is goed te zien dat we altijd trachten typevast te fokken.

Een goede fokker heeft zijn huiswerk gedaan. Dat betekent op zijn minst dat hij kennis heeft genomen van een stukje erfelijkheidsleer. Van welke eigenschappen wenselijk zijn, of welke juist niet. En eigenlijk nog het allerbelangrijkste, "hoe is het met karakter gesteld?" Want een goede fokker zal ten aller tijden verantwoording nemen voor de hondjes die er bij hem of haar worden geboren. En dat (scherpe)karakters erfelijk zijn, is al lang bekend!

Immers we moeten ons bedenken dat een heel groot stuk van het toegankelijke en vrolijke zelfverzekerde van een Teckel toch echt verpakt zit in zijn genen. Daarbij moet tevens serieus rekening worden gehouden met de mogelijke erfelijke aandoeningen waar helaas elk ras zijn zwakke punten kent.

We kennen allemaal de verhalen van de “bijtende Teckel” die als er bezoek komt eventjes wordt opgesloten!!!  Bij ons zult u dit nimmer aantreffen. Wij kunnen met recht zeggen dat ál onze honden sociaal, vriendelijk en vrolijk zijn. Precies zoals een goede Teckel betaamt.

 
 

Een betrokken fokker zal een nieuwe pupeigenaar tevens een levenslange begeleiding geven. Voor als het soms eventjes niet lukt, of er tips en adviezen gewenst zijn omtrent verzorging of opvoeding.

Bij ons zal nimmer “garantie tot de deur” gelden. Simpelweg omdat wij altijd benieuwd blijven naar de hondjes die door ons zo zorgvuldig gefokt zijn.

En mochten er ondanks alle goede zorgen en aandacht toch iets gebeuren, waarbij het zo zou kunnen zijn dat een hondje overlijdt door een afwijking, of een operatie nodig zal zijn, zal een goede fokker altijd zijn beloften die hij of zij heeft gemaakt middels een overeenkomst nakomen.

Zo zullen altijd met mensen omgaan, zoals wij wensen dat mensen ook met ons omgaan. En zullen we altijd meedenken, waar we kunnen.

Want inmiddels weten we dat je als fokker niet alleen met honden, maar zeker ook met mensen te maken hebt.

Voor ons is het fokken geen baan, of een manier om ons te “verrijken” Voor ons is het een “way of life” die al een ruime geschiedenis van 40 jaar kent. Waarbij onze honden voor ons áltijd voorop staan. Waarbij we intens genieten van de vriendschap die onze honden ons geven. Waarbij we nimmer op zorg en aandacht concessies zullen doen. Waarin we altijd ruim de tijd willen nemen om mensen te laten kennismaken met onze geweldige Teckels en vragen willen beantwoorden. Hoe meer hoe beter! Voor ons een teken “deze mensen beginnen niet zomaar ergens aan”.

 
 
En als dan uiteindelijk de baasjes met hun nieuwe pup ons erf verlaten, blij en dolgelukkig met de nieuwe fase die gezinnen aangaan, zijn wij tevreden….
 
 
En hebben wij dan weer een geweldige pup, die op elke mogelijk denkbare manier een goede start bij ons heeft gekregen de weg naar een goed leven kunnen geven.
 
Ook bieden wij altijd de mogelijkheid, als u niet meer wil of kan zorgen voor uw Teckeltje wij deze ten aller tijden onvoorwaardelijk terug zullen nemen en ons uiterste best doen om te bekijken wat deze nodig heeft om hem of haar een nieuwe plek te geven. Wij nemen dit altijd zeer serieus zodat u in moeilijke tijden met een gerust hart kan vertrouwen op de allerbeste zorg die wij van u overnemen.
 
Anna Jacoba

 

Tenslotte: Wij zullen ons altijd houden aan de regelgeving die wettelijk vereist is. Wij houden het welzijn van onze dieren nauwlettend in de gaten. We exporteren puppies pas naar het buitenland als deze op 12 weken zijn gevaccineerd tegen rabiës. Doorgaans kunnen de puppies pas met 15 weken worden opgehaald. Uiteraard zijn hier helaas wel kosten aan verbonden, die we moeten doorberekenen aan de nieuwe eigenaar in het buitenland.

 
Tot slot kunnen wij melden dat de Raad van beheer op kynologisch gebied ook de locatie waar de honden worden gehouden scherp in de gaten houd, en wij steekproefsgewijs controle hebben gehad. Hieronder de bevindingen
 
 

N.B. Al onze honden beschikken over een DNA profiel. Daardoor is uw pup voor 100% gegarandeerd met betrekking tot afkomst die wij hebben aangekondigd. Tevens ontvangt u tegelijk met de stamboom het DNA profiel van uw puppy .