Kleuren van de Ruwhaarteckel

Wij zijn ons gaan verdiepen in de verschillende kleuren die voorkomen bij de Ruwhaarteckels. De Ruwhaarteckels zijn het meest bekend in de wildkleur, die kan varieëren van licht tot heel donker wildkleur. Door het vergaren van informatie over de verschillende kleuren, ontstond ook het verlangen om zelf de kleurenfokkerij in de praktijk toe te gaan passen. Hieronder volgt een overzicht van de voorkomende kleuren onder de ruwhaarteckels.
 

Wildkleur

Dit is de meest voorkomende kleur bij de Ruwhaarteckel. Deze kleur beslaat nog altijd het grootste gedeelte van de totale populatie. Deze kleur zal iedereen (her)kennen.

Het kan zijn dat deze kleurvariant toch een zwart rugdek heeft. Maar als de oren bruin zijn is het toch echt een donkere wildkleur.

 

Rood

Rood is een andere genetisch sterke kleur, die ook wel - ten onrechte -"blond" wordt genoemd. Een goede rode Teckel is diep oranje van kleur en heeft donkere ogen, en dus géén blonde vacht! Om de kleur rood te kunnen fokken, moet minimaal één van de ouderdieren zelf rood zijn. Je kunt dus stellen dat wanneer je een rode ruwhaar ziet, je zeker weet dat in elk geval één van zijn ouders zelf ook rood is. Er zijn rode ruwharen die je bij de geboorte nauwelijks als rood herkent. Het vergt kennis van zaken om de juiste kleur te kunnen vaststellen. De pup kan een vrij donkere vacht hebben, maar na een trimbeurt wordt de rode kleur wel zichtbaar.

3 van onze rode Teckels, Armani, Pippi en Lise Lotte

 

Black and Tan

Black and Tan is een kleur die alleen gefokt kan worden uit 2 gendragers die samen ouders van een nestje zijn. Om gendrager te zijn hoeft de hond zélf niet Black and Tan te zijn. Dat maakt het Black and Tan fokken een stuk lastiger. Als de hond zelf Black and Tan is weet je zeker dat hij gendrager is. Als je 2 ouderdieren kruist die beiden Black and Tan zijn, is de kans groot dat het hele nest ook Black and Tan zal worden. Bij Black and Tan is het belangrijk dat de zgn. tan-aftekening mooi getekend is en dat deze mooi diep van kleur is. Hieronder een mooi voorbeeld van een black and tan.

 
Onze Rolls Royce
Rolls Royce v.d. Josephina's Hoeve
 

Een egaal zwarte Teckel is niet erkend door de FCI. (Fédération Cynologique Internationale)

 

 

Chocolade wildkleur of Chocolade and tan

Chocolade is een kleur die alleen gefokt kan worden uit 2 gendragers die samen ouders van een nestje zijn. Om gendrager te zijn hoeft de hond zélf niet chocolade te zijn. Het gen kan soms generaties lang "meeliften" zonder dat men het weet. Het komt soms voor dat een fokker word verrast met een paar chocoladekleurige pups in zijn nestje zonder dat hij dit had verwacht. Het komt ook voor dat een fokker bewust twee ouderdieren uitzoekt die gendrager zijn, maar waarbij er toch geen chocoladekleurige pup geboren wordt. De chocolade honden hebben een lichte neus, en relatief lichte ogen. Dit is alleen toegestaan in deze kleurvariant!

De chocoladekleur onderscheidt zich in twee kleurslagen, nl. chocolade wildkleur en Chocolade and Tan.

 

Chocolade and Tan, onze Rapunzel

 

Chocolade wildkleur, onze  Holly

 

 

Tijger

Tijger is een zeldzame kleur onder de ruwharen, maar bij de langharen en de kortharen komt deze kleur vaker voor. Tijger is een FCI erkende kleur. Gepaard met de tijgerkleur ziet men weleens een blauw oog. Dit is toegestaan, maar wordt toch als minder fraai gezien.

 

Op onderstaande foto een voorbeeld van ruwhaar standaard black and tan tijger, onze Juttepeertje

 

Voorbeeld van chocolade and tan getijgerd, Saya door ons gefokt
 
Chocolade wildkleur getijgerd, onze Teddy
 

Hieronder pups door ons gefokt in diverse erkende kleuren

 
wildkleur
 
black and tan
 
rood
 
chocolade and tan
 
black and tan getijgerd
 
 
Chocolade and tan getijgerd
 
Wij hebben voor de voorbeelden overtuigend duidelijke pups in de betreffende kleur afgebeeld. Soms is het vlak na de geboorte voor een leek lastig te zien welke kleur de pups uiteindelijk gaan krijgen. Met name rood zal niet altijd direct goed te zien zijn. Toch kan een goede fokker vrijwel direct vaststellen welke kleuren de pups hebben.